Ik krijg vaak de vraag: "doet u ook pedicure behandelingen ?"
Het antwoord daarop is duidelijk: "nee"
Er is echter wel een overlap en zal u proberen uit te leggen hoe ik tegen de voetbehandelingen aankijk.
Als podotherapeut probeer ik mezelf als het ware werkeloos te maken. Het is de bedoeling dat ik een therapie bedenk waarmee na een paar keer contact het probleem opgelost is en ik u daarna een langere periode niet meer zie. Bij zolen is dat vrij duidelijk, u komt met pijn, ik constateer een verkeerde stand en los dat met een zooltje op. Ik zie u daarna alleen nog maar voor het vervangen van de zolen na (meestal) 2 jaar.
Bij een voetbehandeling ligt dat iets genuanceerder. Vaak komen mensen bij mij wanneer er een probleem is mbt eelt, likdoorns of ontstekingen (de ontstoken nagel is daar het bekendste voorbeeld van). Meestal is dat zelfs op verwijzing van een pedicure, omdat deze de oplossing niet meer weet. Daarbij zal ik proberen het probleem op te lossen, meestal niet door eeltvorming weg te toveren, maar wel door voorzieningen te bedenken waardoor het niet meer pijnlijk is. Nee, ik zal u daarna niet blijven behandelen wanneer u pijnvrij bent en een pedicure de behandeling weer over kan nemen, ook niet omdat het zo fijn is voor de vergoeding.
Er zijn uitzonderingen. Denk bv aan iemand met problemen op het gebied van de weerstand of iemand met een flinke vaataandoeningen. Mijn hygiëne eisen liggen hoger dan bij een pedicure en dat kan een reden zijn waarom ik de behandeling uitvoer. Er zijn ook mensen die flinke risico's lopen mbt het krijgen van wonden. Dat zijn de mensen die ik zal blijven behandelen. Ook wanneer er wonden of ontstekingen zijn ben ik als podotherapeut gekwalificeerd om deze te behandelen.
Er zijn ook pedicures die zichzelf een hogere standaard mbt hygiëne opgelegd hebben en dus ook deze behandelingen kunnen uitvoeren. Ik zal altijd aangeven wanneer iets wel of niet bij mij hoort en ook proberen u met de juiste pedicure in contact te brengen wanneer u nog niet bekend bent bij iemand.